Maak kennis met de ontwerper

A F E R D I T A

Aferdita het voorbeeld van een selfmade business woman. Van zaakvoerster van een zaak gespecialiseerd in exclusieve stoffen en maatwerk tot een eigen modelabel.

Aferdita volgde een opleiding tot boekhouder en trad daarmee in de voetsporen van haar vader. Tegelijkertijd wist ze dat dit niet de job van haar leven was. "Toen mijn jeugdliefde me in 2009 ten huwelijk vroeg, begon ik uit te kijken naar trouwjurken. Ik vond nergens wat ik wou en begon zelf wat te experimenteren. Uiteindelijk heb ik mijn trouwkleed niet zelf gemaakt, maar ik wist wel dat mode mijn toekomst was."

Gesteund door haar mama, die zelf nog in de branche heeft gewerkt, trok Aferdita opnieuw naar school en behaalde haar diploma Mode. Jaren aan een stuk maakte ze kleren voor vrienden en familie. In september 2015, na anderhalf jaar voorbereiding, opende ze haar eigen zaak.

Ze moest van nul beginnen en een netwerk van klanten opbouwen, waar ze veel waardering kreeg voor haar persoonlijkheid en werk. "Mijn klanten komen uit heel Vlaanderen en dit is voor mij pas het begin. Ik leg de lat telkens hoger en droom van een eigen label."

Eind 2020 ging de winkel dan ook dicht. “Wat me toch moeilijker viel dan verwacht”, geeft Aferdita toe. “Plots had ik geen contact meer met m’n klanten. Maar tegelijkertijd was het ook wel de start van iets nieuws en de goesting was bijzonder groot. Mode en ontwerpen is mijn passie. Ik moet het niet doen, maar het is sterker dan mezelf en de voorbije periode heb ik samen met mijn man dan ook keihard gewerkt aan de eigen label. ”

September 22 was het zover, Aferdita lanceerde haar eigen modelabel dat Aferdita ’s eigen naam draagt wat godin van de liefde betekent. “Alles wordt dan ook met liefde gemaakt”. Aferdita maakte werk van zowel een ready-to-wear als een couture collectie. “Codewoorden bij Aferdita zijn steeds kwaliteit, tijdloosheid, vrouwelijkheid, elegantie en tailormade”. “Ik heb items ontworpen die ik zelf graag zie en waarvan ik ervaar dat ze amper beschikbaar zijn. Net hierdoor heb ik ook alle vertrouwen in m’n collecties. Er zijn zeker meer vrouwen zoals ik die op zoek waren en zijn naar net deze kledingstukken die bovendien volledig met de hand en in België vervaardigd worden. Het is de bedoeling om jaarlijks zowel een winter- als een zomercollectie op de markt te brengen.”

Het talent en doorzettingsvermogen van Aferdita is niet onopgemerkt gebleven. Ze werd al eens beloond door Unizo met een Handmade in Belgium-label en dong ze tijdens de Roeselare Awards mee naar twee prijzen: Handelaar van het Jaar en de Starters Award. "Die nominaties doen zo'n deugd en zijn een erkenning. Ik ben er echt blij mee.

Lees meer hierover 'In de pers'